23 Eylül 2018 Pazar

Hazır Cevap Nasıl Olunur


Hazır cevaplılık genelde “her şeye bir cevabı olma” , “laf sokma” gibi sanılmaktadır ama vaziyet hiç te öyle değildir. Halbuki Hazır cevap verme gerektiği yerde, zamanında karşındakine “zekice” kelimeleri kullanarak anlık cevabı hızla verebilmektir. Bu  hazır cevaplılık yeteneğini geliştirebilirsiniz.


 Hazır Cevaplılık Nasıl Olur


Hazır  yanıt olabilmek için beynini hızlı kullanmak, çabuk düşünmek, karşındaki kişiye şaşırtıcı yanıtlar vermek ve onu düşündürmek, karşındaki kişiyi düşündürürken de etkilemek, etkileyici olmak vb. gibi şeylerle Hazır  yanıt olabilirsiniz. Halbuki Hazır yanıt olabilmek için karşınızdaki kişiye söz sokmanıza lüzum yok. Halk arasında hazır cevaplık laf sokmak olarak algılandığı için böyle sanılmaktadır. şayet karşınızdaki şahıs sizi zor durumda bırakıyorsa ve “keşke Hazır  cevaplı olabilseydim” diyorsanız, Hazır  yanıt olabilmek için egzersizler vardır. Çünkü Hazır  cevaplı olmak geliştirilebilir bir yetenektir.


Hazır Cevap Olabilmek İçin Egzersizler


  1. Artık aynı şeyleri yapmayın, bunu bir kenara bırakıp ayrımlı şeyler yapın. örneğin düş, imaj kurmak gibi. Beyninizi Daimi şaşırtın. Örneğin sabahları işe giderken, okula giderken veya bir arkadaşınız, akrabanız ile buluşurken aynı yoldan gitmeyin. Farklı yollar bulup oradan da gidebilirsiniz. Her gün dinlediğiniz müziği değiştirin, Farklı müzikler dinleyin. Belki rock müzik veya pop müzik sevmiyor olabilirsiniz veya da jazz. ama sevmediğiniz bir müziği dinlerseniz dahi beyniniz şaşırabilir ve sizin çalışmayan beyin hücreleriniz bu sayede harekete geçebilir. Daimi aynı istikamette giderseniz beyniniz tembelleşebilir. Beyni çalıştırmak istiyorsanız bunu hayal gücüyle yapabilirsiniz.

  1. Her gün kendinize en az 10-20 sözcük Edebiyat. Mesela; kalem, kitap, şemsiye, müzik gibi. Bu yazdığınız kelimelerle kendinize cümleler kurarak beyniniz için egzersizler yapabilirsiniz.

  1. Yazdığınız kelimeler ile birkaç dakika süresince akıcı konuşmalar yapın. Onlar hakkında hikayeler uydurun. Hikayenizin içine Yepyeni bir karakter veya kahraman ekleyip kurduğunuz hayalinizi de çoğaltabilirsiniz.

  1. Hayal kurun ve bir hikayeye başlayın, hikayenizin sonunu düşünmeyin ve öylece sürek edin. örneğin, “Devasa vadiler arasında bir Ufak hatun yaşarmış…” gibi sonunu bilmeden bizzat kafanızdan hikayeler uydurabilirsiniz. Hikayeye devam ederken hemen ardından aklınıza bir cümle geldi. O cümleden devam edin ki cümleler birbiri ardına gelsin. Cümleler birbiriyle oynasın.

  1. Karmaşıklaşan meseleler yaratabilirsiniz ve bu sorunları nasıl giderebileceğiniz konusunda analiz eder düşünün ve duraksama olmadan buna yanıt vermeye çalışın. Örneğin; faydalı bir hayvan görüp ona yardım ettiğinizde sana ne kazandırır? Sağ bacağın olmasaydı hayatta neleri başarırdın? Vücudunda birtakım kusurlar olduğu halde Gene de çekinir miydin? gibi meseleler yaratıp, bunları düşünüp buna benzer beyin egzersizleri yapabilirsiniz.
REKLAM ALANI

Yorumlar


Emoji EkleEmoticon

İletişim Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *