26 Eylül 2018 Çarşamba

Kitap Okumanın Faydaları – Her Gün Kitap Okumalımıyız ?

KITAP Okumanın Faydaları – Neden Her Gün Okumalıyız


kitap okumak hafızayı güçlendirir

En son ne zaman kitap veya hatırı sayılır bir makale okudunuz? 

Günlük okuma alışkanlıklarınız tweet’lerin, Facebook güncellemelerinin, e-postaların veya kısa instagram İzah yazılarının etrafında mi dönüyor? Peki, kitap okumanın faydaları ve her gün kitap okumanız gerektiği ile alakadar bir makale okudunuz mu?
Düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan sayısız insandan biri iseniz, çok şeyi kaçırıyor olabilirsiniz.
Okumanın Mühim sayıda faydaları vardır ve bu yazıda 7 başlıkta kitap okumanın faydaları açıklanmıştır:

1-) Okumak Stresi Azaltmaktadır

İş yeriniz, şahsi ilişkileriniz, veya günlük hayatta karşılaştığınız sayısız başka sorunlarınızla alakadar ne kadar stresiniz varsa da, süper bir hikayede kendinizi kaybettiğiniz anda bütün stresiniz kaybolur. İyi yazılmış bir roman sizi başka alemlere götürürken, çekici bir makale sizi rahatsız edecek gerginliklerden uzaklaştıracak ve sizi stresten koruyacaktır.
Okumanın stresi azaltma etkisi uykuyu artırma ve kolaylaştırma etkisi de yaratmaktadır.
Çoğu okuyucu bunu yaşayarak görebilir. Normal olarak elinizde bir kitapla uyuya kalmak gibi bir şey yoktur. Ancak stresli bir kişide okuma, uyku hapı gibi tesir yaratabilmektedir. Özellikle yorgun ve stresliyseniz, okuma stresi azaltma etkisiyle sizi rahatlatır ve uykuya dalmanıza sebep olur. Bu manada uyku öncesi okuma stressiz bir uyku uyumak için iyi bir araçtır. Bu manada okuma yalnızca uykuya dalmanıza fayda olmaz, uyku kalitenizi de artırır.

2-) Okumak Zihinsel Sağlığınızı Geliştirir 

Araştırmalar zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını ( hem de önleyebildiğini), beyninizi etken kullanmanın beyin gücünün kaybetmesini önlediğini göstermiştir.
Vücudun içindeki başka bütün kaslar gibi, beynin de kuvvetli ve sıhhatli kalması için egzersiz yapması gerekmektedir. “Kullan ya da kaybet” ifadesi kapasitenin genişletilmesi ve korunması için beynin kullanılması gerektiğine atıf yapan çok hoş bir ifadedir. Bulmaca deşifre etmek ve satranç gibi oyunlar oynamak da beyni kullanmaya fayda olmaktadır.

3-) Okumak Bilgi Seviyenizi Artırır

Okuduğunuz her şey kafanızı Yepyeni bilgi parçalarıyla doldurur ve bu bilgilerin ne vakit işe yarayacağını bilemezsiniz. Sahip olduğunuz Çok bilgi, karşılaşacağınız rastgele bir mücadeleyi bilgi bakımından daha donanımlı bir şekilde ele almanızı sağlayacaktır.
Unutmayın, şu veya bu sebeple paranızı, malınızı, mülkünüzü her şeyinizi kaybedebilirsiniz, ancak edindiğiniz bilgiyi yalnızca ölünce kaybedersiniz. Kitap okumanın faydaları arasında olan bilgi seviyenizin artması bağlantılı olarak empati kurmanızı ve sözcük haznenizi de geliştirmektedir.

4-) Okumak Empati Kurmanızı Kolaylaştırır

Sizden daha farklı koşullarda yaşayan insanların yaşamı ve ortamları hakkında bir şeyler okumak, sizin yaşamınızdan farklı  olanları anlamanızı ve onlarla ilişki kurmanızı kolaylaştırır.
Dünyayı ayaklarımızın önüne seren kitaplar vardır. Bu kitaplar bizi çevremizden uzaklaştırarak başkalarının gerçeklerini görmemizi sağlarlar. kimi kitaplarda zihninizi değiştirme ve tamamıyla gözden geçirme gücü bile vardır.

5-) Okumak Kelime Haznenizi Zenginleştirir

Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeyle karşılaşırsınız ve bu kelimeler kaçınılmaz olarak günlük sözcük dağarcığınıza girerler.
İyi ve Varlıklı bir lisanla konuşmak kişinin rastgele bir meslekte ilerlemesine de çok faydalı olmaktadır. Böyle bir beceriye sahip olmak öz güveninizi artırır. İyi bir okuyucu, iyi bir hatip ve Muhtelif konularda bilgili olanlar, diğerlerine göre hızlı bir şekilde (ve sıklıkla) terfiler alma eğilimindedirler. Bu manada okuma kariyer gelişiminize de büyük bir katkı sağlar.

6-) Okumak Bellek Gücünüzü Geliştirir

Bir kitabı okurken, bir sıra karakterin, geri planların, hırsların, tarihlerin ve nüanslarının yanı sıra, öykü süresince yollarını çizilen farklı yayları ve alt grafikleri de hatırlamanız gerekir. Hatırlanması şart olan bir profil beyninizi geliştirir ve benzeri şeyleri nispeten basit hatırlamanızı sağlar.
Oluşturduğunuzu bilgisel ilişkiler, Yepyeni sinapsları (beyin yolları) güçlendirir. Bu hem kısa müddetli hatırlamada, hem de ruh halinizi dengelemede  yardımcı olan mevcut  snaps bağlarını  güçlendirir.

7-) Okumak Yazı Yazma Becerilerinizi Geliştirir

Kitap okumanın faydaları arasında olan bilgi seviyenizin artması, empati becerinizin gelişmesi ve sözcük haznenizin artması yazma becerilerinizi de olumlu istikamette tetiklemektedir.
Yayınlanmış, iyi yazılmış çalışmalara maruz kalmak, bizzat yazarlığınız üzerinde de değer bir etkiye sahiptir. Çünkü başka yazarların ritmini, akışkanlığını ve yazma stillerini gözlemlemek, bizzat çalışmanızı da etkilemektedir.

REKLAM ALANI

Yorumlar


Emoji EkleEmoticon

İletişim Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *