29 Eylül 2018 Cumartesi

Mısır Piramitleri Ve Astronomi

Mısır Piramitleri Ve Astronomi

mısır pramitleri ve astronomi

Astronomiye kısaca gök bilimi diyebiliriz. Amacı gökteki cisimleri ve onları hareketlerini, yapılarını ve kökenlerini incelemektir.

Astronomi Biliminin Tarihi ve Gelişimi


Astronomi biliminin çıkışını tam olarak bilememekle birlikte gelişimini tarihsel astronominin gelişimi ve çağdaş gelişimi şeklinde iki evreye ayırabiliriz. Mezopotamya'nın o döneme göre astronomide çok ileri olduğunu biliyoruz. Güneş tutulmalarını izlemiş, 18 yılda bir tekrarladığını bulmuş, Dicle ve Fırat'ın taşma sürelerini hesaplayarak mevsimleri oluşturmuşlardır.


Mısırlıların Astronomiyle İlişkisi


Eski Mısırlıların astronomi ile ilgisi pek yoktu. Daha çok işlerini yapabilmek için kendilerine belli takvim kurmuşlardı. Gezegenlerin hareketlerinden pek de haberleri yoktu. Takvimlerini Nil'in taşma zamanına göre düzenlemişlerdi ve o tarih de Akyıldız'ın (Sirius) doğudan görünme zamanına denk geliyordu. Mısırlılar daha çok geometri ve mühendislikte iyiydiler. Bunları yaptıkları piramitlerden görebiliyoruz ve piramitlerin belli doğrultularının gökyüzünde önemli yönlere baktığını düşünürsek astronomiden de faydalandıklarını görebiliyoruz.

Mısır Piramitleri Hakkında İlginç Bilgiler;


-Mısır piramitlerinde, adına yapıldığı kişinin odasına yılda iki gez güneş geliyor. Bu iki sefer de o kişinin doğduğu ve tahta çıktığı günlere denk gelmektedir.
-Piramitlerin içinde ultrason, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamaktadır.
-Kirli suyu piramide koyarsanız kendiliğinden temizlenir, sütü koyarsanız yoğurda dönüşür.
-Dünya haritasının düz hali baz alınırsa piramitler tam merkezde yer alır.
-Nereden getirildiği bilinmeyen 20 tonluk taşlardan yapılmıştır.
-Yaralar piramitte çabucak iyileşir.

Mısır Piramitlerinin Astronomi İle İlişkisi


Keops piramidinin yüksekliğini eğer bir milyar ile çarparsak bize Güneş'in Dünya'ya uzaklığını verir. Üç Giza piramitlerinin astronomik gözlemlerle yapıldığı ileri sürülmektedir.
Piramitler Orion takımyıldızlarının milattan önce 10500 yılında Dünya'dan göründüğü şekilde yapılmıştır.

Mısır astronomi bilginlerinden biri, Keops'un; Sirius yıldızı ışınlarının, piramidin güneyine dik düşecek şekilde inşa edildiğini söylemektedir.
Piramidin yapımında sık sık 286, 1022 sayılarına rastlamaktayız. Bu sayı güneş ve yıldız yılının değerini veren sayılardır.
REKLAM ALANI

Yorumlar


Emoji EkleEmoticon

İletişim Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *