12 Ekim 2018 Cuma

4 Adımda Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

kariyer planlaması

Üniversite eğitimi almış bir hayli insanın güzel bir işte çalışmak, bu sayede hem emeklerinin karşılığını alırken hem de aldığı eğitim vasıtası ile kariyerinde daha iyi yerlere gelmek gibi hedeflerinin olması oldukça normaldir. Ancak, her zaman bu durum olmamaktadır.
O zaman yapmanız şart olan ilk şey, oturup geleceğiniz konusunda bir kariyer tasarısı yapmaktır. Kariyer tasarısı kariyerinizde erişmek istediğiniz hedefe erişmenizi kolaylaştıracak bir haritadır.
Kişiler ya istemediği işlerde çalışarak hedeflerine erişememekte ya da çalıştıkları işte köreldiklerini hissetmektedir. Bu vaziyetin önüne geçmenin tek yolu ise güzel ve başarılı bir kariyer planı yapmaktan geçmektedir. Zira yapacağınız plan hem size yol gösterecek hem de istediğinize erişmeniz istikametinde ihtiyaç duyulan donanımı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Peki, sözü edilen kariyer planlaması nasıl yapılmalıdır?
Kariyer planının birçok basamağı bulunmaktadır ve kişilerin bu süreyi sabır ve özenle uygulaması durumunda başarıya erişmeleri söz konusudur. Sözü edilen basamakları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Hedefi belirleme

Erişmek istediğiniz hedefinizi belirleyin.

2. Sektörünü ve departmanını seçme

Hangi sektörde hem de dolasıysa hangi departmanda çalışmak istediğine karar vermelisin.

3. Kendini değerlendirme

Bu evrede evvela hangi noktadasın onu belirlemelisin. Ayrı olarak kabiliyetlerini, sahip olduğunu yetkinlikleri değerlendirmen oldukça önemlidir. Gelişim alanlarını bulup ona göre kendine yatırım yapabilirsin.

4. Hareket tasarısı

Ne yapacağını ve nasıl yapacağını tasarlaman seni hedeflerine ve başarıya daha hızlı eriştirecek.
Kariyer tasarlama ile ilgili her evre çok değerli ve ihtiyaç duyulan olmasına karşın tasarlamanın en ehemmiyetli noktası içinde bulunduğunuz vaziyeti belirleme ve hareket tasarısı bölümleri oluşturmaktadır. Zira kendinizde eksik gördüğünüz noktaları kariyer yolunda, hareket tasarına geçmeden bitirmeniz gerekecektir.
Unutmayın hedefleriniz büyükse veyahut güzel bir iş hayatı amaçlıyorsanız sözünü ettiğimiz tasarılamaları kesinlikle yapmanız gerekmektedir. Ancak, böyle şuurlu bir şekilde davranırsanız başarıya erişmeniz olası.

REKLAM ALANI

Yorumlar


Emoji EkleEmoticon

İletişim Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *