23 Eylül 2018 Pazar

Saldırganlık ve Çeşitleri

Saldırganlık, Kişisel Gelişim

Aslında canlıların temel içgüdü davranışlarından biri olan saldırganlık hayatın devamı için gerekli olan davranışların temel etkenidir. Saldırganlık; bireydeki öfke durumundan başlayıp yaşamı tehdit eden şiddet eylemlerine kadar geniş bir davranış alanını içine alır.

Saldırganlık çeşitleri, Saldırganlık nedir

1. Saldırganlık Nedir?

Saldırganlık; kişinin fikir ve tutumlarını cebren karşısındakilere kabul ettirme şeklindeki davranış biçimidir. Bir canlının diğer bir canlıya fiziksel veya duygusal olarak zarar verme tutum ve davranışı da saldırganlık denmektedir. Saldırganlıkla ilgili değişik tanımlar yapmak mümkündür. Çünkü duygusal tanımlarda göre saldırganlık da öfke duygusu öne çıkarken, güdüsel tanımlarda niyet olgusu ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında davranışsal tanımlarda ise karşı tarafa fiziksel veya psikolojik zarar verme olgusu tanımlamalarda ana etken olarak belirtilmiştir.

2. Saldırganlık Çeşitleri

Saldırganlık; sözlü ve fiziksel saldırganlık olmak üzere iki kısma ayrılır. Sözlü saldırganlık kelimelerle karşı tarafa zarar verme halidir. Tehdit etme, bağırma, alay etme bu tür saldırganlık durumu içerisinde değerlendirilir. Fiziksel saldırganlık ise saldırganlığı gösteren varlığın karşı tarafa (bu insan, hayvan veya nesne olabilir)zarar vermesi söz konusudur. Örneğin vurma, tekmeleme, bıçaklama bu tür bir saldırganlık çeşididir.
Bunların yanında saldırganlık davranışları dolaylı dolaylı – dolaysız saldırganlık; aktif – pasif saldırganlık; planlı – plansız saldırı ve bireyin kendine ya da başkasına yönelttiği saldırganlık çeklinde çeşitlere ayırmak mümkündür.

3. Saldırganlığın Nedenleri

Saldırganlığın sebepleri ile ilgili olarak farklı görüşler ileri sürülmüştür. Aile kaynakla oluşan sebepler saldırganlığın ana etkenleri arasında sayılabilir. Aile içerisindeki şiddet, ilgi eksikliği, sevginin oluşamaması, aile içerisinde suçlu bireylerin örnekliği, parçalanmış aile yapısı aile temelli sebepler arasında sayılabilir. Başta medya olmak üzere çevrede görülen şiddet örnekleri, bilgisayar oyunları, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, gelir dağılımındaki dengesizlik, bilinçsiz kentleşme, toplumsal değerlerin yozlaşması da saldırganlığın nedenleri arasında sayılabilir. Bunların yanında kişiler arası ilişki tarzları da saldırganlığın etkenleri arasında sayılabilmektedir.

4. Saldırganlık ve Biyolojik Etkenler

Saldırganlık bireyin sonradan edinmiş olduğu bir davranış biçimi olarak algılanmakla beraber biyolojik değişkenler de saldırganlığın sebepleri arasında sayılabilmektedir. Bireyde oluşan kimyasal değişmeler çevresel faktörlerin tetiklemesiyle saldırganlığa sebep olmaktadır.
Sonuç olarak şiddetin hem biyolojik, hem de çevresel etkenler içerdiğini, deneyimlerin ve sosyal öğrenmenin önemli olduğunu ve hormonal değişimler içerebileceğini belirtilmiştir.
REKLAM ALANI

Yorumlar


Emoji EkleEmoticon

İletişim Kutusu

Ad

E-posta *

Mesaj *